Tajemství dokonalého hamburgeru: masová placička
2023. 05. 11.
Dobývání světa hamburgerů
Jedním z nejoblíbenějších jídel na světě je hamburger. Není náhodou, že stále více lidí experimentuje s domácí výrobou hamburgerů. Dnes jsou hamburgery nejen stálým prvkem restaurací rychlého občerstvení, plážových bufetů a řemeslných burgerových podniků, ale také součástí domácí kuchyně!
K tomu možná přispělo i to, že zatímco zpočátku se hamburgery vyráběly pouze z hovězího masa, dnes je nabídka masových placiček opravdu promíchaná - čím dál populárnější jsou i veganské burgery.
Jde o to, že můžeme udělat nespočet různých verzí hamburgeru. Kromě masové placičky vytváří hamburgerová houska a další polevy možnost vytvořit tolik variací, že je prakticky nelze všechny spočítat. Ale to je to, co dělá toto jídlo úžasné; To je přesně důvod, proč vám doporučujeme udělat si hamburger sami!
Maso
Masovou placičku připravte buď z hovězího, jehněčího, vepřového, krůtího nebo kuřecího masa, hlavní je, aby byla šťavnatá - suché maso vám nedodá očekávanou chuť! Podle odborníků se obsah tuku v mase dobrého hamburgeru pohybuje kolem 20–25 %. Pro dokonalou hmotu se vyplatí použít profesionální mlýnek na maso – v závislosti na množství jsou k dispozici ruční i elektrické verze: hlavní je vytvořit mistrovskou masovou hmotu! (V případě zvláště velkého množství se může hodit i mixér na maso!)
Samozřejmě hodně záleží na koření! Zde můžete dát opravdu prostor kreativitě a experimentování! Věděli jste například, že mnoho lidí v Americe strouhá do sekané studené máslo, aby bylo maso měkčí?
I když do masa nepřidáte máslo, sůl a pepř nesmí chybět! Zbytek je takříkajíc věcí chuti: česnek, nakrájená fialová nebo červená cibule, kmín, chilli, paprika, zelené koření... rozmyslete si, jakou chuť chcete, a nebojte se použít koření, které se k tomu hodí! S ručním lisem na česnek nebo s kráječem cibuli bude příprava surovin dětskou hrou!
Masová placička
Masová hmota je hotová, můžete začít tvarovat placičky! To je to, co se hodí, pokud máte doma formičku na placičky a lis na karbanátky! Aby se maso do housky pěkně vešlo, musí být pěkně kulaté! Názory na to, zda jsou lepší tenké nebo tlusté masové placičky se různí, ale pokud dodržíte standardní velikost placiček 20 dkg, tak i s tímto vám tvarovač pomůže!
Do lisu na placičky je důležité vždy umístit hamburgerový papír, aby se k němu maso nelepilo a vytvarovali jste ho opravdu k dokonalosti!
Někdo nechává maso před tvarováním trochu odpočinout, někdo ho už vytvarovaný dává do lednice - jde o to, že se vyplatí nechat ho chvíli odležet, aby se chutě propojily.
V neposlední řadě si dejte velký pozor na to: placičku nepřepečte! Ať už ho pečete na grilu nebo na pánvi, dbejte na to, abyste neztratili chuť a šťávu, díky které je perfektní!
Servírování
Po upečení už zbývá jen sestavit hamburger. Můžete přidat housku (kterou můžete trochu opéct), omáčky a zeleninu a lahodný burger je hotový!
Pokud jste opravdu profesionální a styloví, můžete podávat v nepromastitelném papírovém sáčku. A pokud někdo požádá o jeden odnést - řekněme cestou domů - pak budete potřebovat také krabici na hamburgery!
Tajemství dokonalého hamburgeru tedy spočívá v tom, jak masovou placičku připravíte! Pokud chcete mít jistotu, pořiďte si sadu na výrobu burgerů Louis Tellier, takže příprava nebeských hamburgerů bude zaručeně jednodušší. Ale i když sadu nemáte, budete určitě potřebovat lis na masové placičky: klikněte sem a získejte!