Takto se vyrábí dýně
2024. 10. 29.
Proč je dýně považována za ovoce?
Za ovoce v botanickém smyslu považujeme vše, v jehož plodech jsou semena. Přitom pro její další vlastnosti, potřeby a sezónnost bývá v běžné řeči dýně označována i jako zimní zelenina. Má ráda teplé podmínky a obsahuje nespočet zdravých a užitečných živin.
Ve skutečnosti tedy dýně nese mnoho prospěšných vlastností světa zeleniny a ovoce. A kdo by nechtěl z tak speciálního a všestranného jídla vytěžit maximum?
Všestrannost dýní
Jednou z mnoha výhod dýně je, že je nejen zdravá a chutná, ale je také starým oblíbencem tuzemské gastronomie. To není vůbec náhoda! Jeho chuť, která se skvěle hodí na zimní období s horkým čajem, zahřeje nejen kuchyni, ale i duši.
O všestrannosti dýně svědčí fakt, že se často objevuje u příležitosti Halloweenu – i když tehdy plní především dekorativní úkoly.
Pojďme se podívat, jak můžete z dýně dostat maximum chutí!
Takto se dělá nejlepší dýně
1. Čistota
Při výrobě dýní není divu, že je důležité je důkladně omýt a očistit, je to nepříjemný pocit, když nevhodně vyčištěné suroviny způsobí nečekaná překvapení při konzumaci.
Čistou dýni nakrájejte libovolně na menší plátky: nejprve napůl, pak na velké, nakonec se doporučuje nakrájet na plátky o síle pár prstů a zbavit se semínek!
2. Jak dýni vložit do trouby?
Plátky dejte na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem a celé přikryjte alobalem. Trouba by měla být předehřátá na 200 stupňů. V tomto stavu necháme péct 15 minut.
3. Pryč s fólií!
Poté z plátků sejměte alobal a nechte je péct dalších 45 minut, zatímco si můžete užívat lahodné vůně, které se linou vaším domovem. Důležité je upéct plátky do měkka! Je dobré, když necháte 15 minut odležet ve vypnuté troubě.
4. Přicházejí doplňky!
Dýně se samozřejmě dá jíst i samotná, ale pokud chcete něco speciálního, můžete už tak lahodnou pochoutku okořenit chilli, medem nebo zázvorem.
Jasný recept, jak dýně vzniká, samozřejmě neexistuje a i do tohoto relativně krátkého procesu lze zahrnout mnoho triků, jak si recept dokonale vytvarovat podle vlastní chuti. Nebojte se experimentovat s pečícím papírem a alobalem, velikostí plátků, dobou pečení nebo třeba typem trouby, ve které to pečete.
To může vést k různým výsledkům, struktuře a chuti, pokud použijete například tradiční plynovou statickou troubu nebo pokud plátky vložíte do kompaktní pece na pizzu.
V našem internetovém obchodě naleznete široký výběr pečicích trub v mnoha velikostech, kategoriích a technologiích. Pokud máte chuť experimentovat, určitě se porozhlédněte po našem webu!
Chcete se dozvědět o zajímavých jídlech? Sdílejte článek se svými přáteli a sledujte nás na Facebooku pro podobně vzrušující obsah!