gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Trdelník: zachování tradice a moderního trendu

2022. 05. 03.

Trdelník: zachování tradice a moderního trendu

Původ

Trdelník byl slavnostním pokrmem, pravděpodobně druh koláče, který se v regionu, přesněji v Transylvánii, objevil v raném novověku. Nejstarší známý recept na koláč stočený na dřevěném válci a pečený na uhlí je pozdější maďarský překlad kuchařky z roku 1581, vydané v Sedmihradském knížectví.

Recept byl zdokonalen v 19. století, jehož verzi dnes známe jako trdelník. Důležitým pravidlem bylo například to, že válec byl vyroben z bukového dřeva, se kterým se po dokončení otáčel nad ohněm a posypal cukrem a ořechy. V roce 1858 se sladkost objevila v Pešti, alespoň podle písemných pramenů, navíc Pešťáci o této sladkosti poprvé četli z dotisku kuchařky, která vyšla dříve v Košicích (Slovensko).

 

Jak se vyrábí?

Srdcem a duší trdleníku je dřevěný válec o průměru 10 cm a délce 30-35 cm, se kterým se peče těsto na uhlí. Samozřejmě to dnes není nejefektivnější řešení, bufety a restaurace už k tomuto účelu využívají pece, které pojmou 6 nebo 8 držáků na dřevo, takže se v nich dá péct více kusů najednou.

Mimochodem, jeho těsto je podobné koláči, obsahuje kvásek, mouku, vejce a máslo rozmíchané v mléce. Po hodině kynutí můžete začít natahovat a rolovat těsto, které se upeče za 10-15 minut, záleží na troubě, jelikož se jedná o tenké, vyválené těsto. Důvodem jeho oblíbenosti u nás doma je pravděpodobně drobivý a měkký vnitřek a křupavý zvenčí, který je příjemně tenký a chutný.

Trdleník jako streetfood

V posledních 10-15 letech se zde postupně rozvinula móda street foodu, kde si každý našel to, co chtěl, ale kromě tradičních hamburgerů a kebabů se průběžně objevují i ​​kvalitní street food pokrmy sestavené kuchaři. Na stáncích festivalů a akcí se paralelně s nimi množila autentická jídla jako například trdelník.

Tato nová vlna přežila díky cestovnímu ruchu a našemu rychlému životnímu stylu. Naštěstí trdelník ulicím pevně dominuje, takže kdo chce ochutnat, nemusí cestovat do Transylvánie.

S rostoucím trendem street foodu přišla i konkurence. Revidují a přehodnocují pokrmy, což je dobré pro mnoho jídel, protože někdy můžete trikem dosáhnout nebeské chuti a textury. Existuje také mnoho verzí na trdelník. Některé jsou nápadité, některé přehnané, ale důležité je, aby autentická verze nevymizela z povědomí veřejnosti.

 

Pokud máte zájem o pečení trdelníku, navštivte naše webové stránky, kde najdete mnoho pečicích strojů a příslušenství! V naší nabídce naleznete elektrickou pec na trdelníky GÁZGRILL, která je vhodná pro pečení šesti trdelníku současně. Pokud přemýšlíte o ještě větším množství, pak je pro vás jako stvořený elektrická pec na trdelníky GÁZGRILL 8+8! Podívejte se na celou naši nabídku a najděte tu nejlepší pro vás.

 


Související produkty