gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Pasírovač: k čemu je dobré a jak se používá?

2022. 03. 24.

Pasírovač: k čemu je dobré a jak se používá?

 Pasírovač: k čemu je dobré a jak se používá?

Pasírovač je důkazem toho, kolik možností se skrývá v každém kuchyňském spotřebiči, kterého si často ani nevšimneme. Takové zařízení však může mít právo existovat nejen v profesionálních restauracích, ale také v soukromých domácnostech!

Co to je pasírování?

Pasírování je kuchyňský proces, při kterém jsou potraviny s hrubší vlákninou více dužnaté a cenné části suroviny jsou odděleny od bezcenných, nepoužitelných částí. Například semena z dužiny ovoce, menší, vláknité kosti z ryb. Mnoho lidí se na tyčový mixér obrací v případech, kdy by pyré bylo možné použít k dosažení ideálního výsledku: jídla kašovité konzistence, očištěná od všech nepotřebných látek.

 

Tyčovým mixérem rozmixujete tvrdší části suroviny, ale samozřejmě se tak dostanou do jídla. Při pasírování protlačíme měkkou část jídla přes síto, aby mohla být operace provedena. Takže při pasírování oddělujeme nestravitelné tvrdé části a další cennou sušinu.

 

Je tedy jasné, že někdy je pasírování tím nejprofesionálnějším rozhodnutím. Se správným strojem připravíte kvalitní jídlo s malou investicí energie.

Na co všechno můžeme pasírovač použít?

V jakých případech se hodí pasírování? Ať už vás lákají tradiční domácí jídla, mezinárodní chutě nebo moderní kuchyně, najdete příklady jídel, u kterých by se znalost tohoto procesu velmi hodila. 

Pasírování při vaření rybí polévky

Existuje mnoho různých názorů na rybí polévku, kolik druhů ryb by se mělo vařit, měla by se dělat s těstovinami nebo bez nich? Jak ho podávat? Pasírovat, nebo nepasírovat rybu?

Rybí šťávy Dunaj, Tisa a Balaton jsou různé a toto téma je předmětem vážných debat. Není zvykem pasírovat rybí z Dunaje, přičemž podle některých je to právě tento proces, který dodává rybímu násadu ze Szegedu chuť a duši. Ve skutečnosti stojí za zmínku, že restaurace obzvláště rády připravují rybí polévku pasírováním, protože tak ji jistě naservírují ve správné kvalitě, v polévce nebudou žádné malé úlomky kostí. Mnoho lidí věří, že nejlepších výsledků lze dosáhnout použitím filtru s malými otvory při průchodu a neustálým zaléváním ryb rybí šťávou.

Jak rybu pasírujeme? Ve skutečnosti mohou být pasírovací zařízení ruční nebo elektrická, zejména rychlost lapotek na jejich hřídelích, stejně jako výkon průchodu je jednotkou měření jejich účinnosti. Pokud se nechystáte vyrábět průmyslová množství rybí polévky, je velká šance, že některý z našich ručních pasírovačů bude skvělým pomocníkem pro vaši další tvorbu.

Džemy a omáčky

Z drobnosemenného ovoce vyrobíte božskou domácí marmeládu. Ovoce, které je samo o sobě božské, můžete využít mnoha kreativními recepty, ti opravdu oddaní už vyzkoušeli maliny s mátou, jahody s rebarborou nebo bezový jablečný džem. Samozřejmě je pro velmi rutinní zavařovačky škoda popisovat, že drobnosemenná surovina se musí pasírovat.

V případě chutney je situace podobná jako u džemů, protože např. při výrobě rybízu, kdoule nebo som chutney používáme jako surovinu pyré z ovoce.

 

Ale džemy a chutney nejsou jediné, které vyžadují pasírování! Napadlo vás někdy, že domácí rajčatová omáčka se hodí například k pravým italským těstovinám? K tomu budete potřebovat pasírovač rajčata! Ale ti, kteří pravidelně vaří rajčata, to vědí. Vyplatí se však zamyslet i nad množstvím zeleniny, která se má zavařovat. Výkon ručního pasírovače dokáže pracovat s 30-36 kg zeleniny za hodinu, takže se při tom i unavíte. Pokud tedy pravidelně vaříte velké množství rajčat nebo ovoce, pravděpodobně by se vyplatilo investovat do elektrického stroje, který dokáže zpracovat až 400 kg/hod, abyste se nemuseli ani fyzicky unavovat.

 

To jsou jen ty nejběžnější příklady, když popustíme uzdu fantazii, najdeme spoustu pokrmů, které je vzrušující na domácí přípravu, ale pasírování je to, co nám brání v experimentování. Přemýšleli jste například někdy o tom, o kolik snazší je vyrobit si domácí hummus pasírováním, místo abyste spálili motor vašeho tyčového mixéru?A to dokonce neobsahuje ani skořápku! O zakusce nebo Ajváru, domácích ovocných šťávách vyrobených pasírováním (bez přísad!), ani nemluvě.

 

Doufáme, že jsme vás inspirovali. Navštivte náš internetový obchod, kde najdete ta nejlepší pasírovací zařízení!

Pokud potřebujete pomoc, náš zákaznický servis Vám rád pomůže s výběrem!

 

Související produkty