gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Chytré skladování potravin: vakuový sáček

2022. 06. 17.

Chytré skladování potravin: vakuový sáček

Klíčem k uvědomělému skladování potravin a životnímu stylu bez odpadu je používání vakuového sáčku. S jeho pomocí zavedete do své kuchyně precizní a promyšlený logistický systém jako v těch nejlepších restauracích!

Vakuový sáček je vrcholem vědomého skladování potravin a bezodpadového životního stylu

Klíč k moderní kuchyni spočívá nejen ve vynikajících surovinách, ale také v efektivních způsobech skladování. Vakuový sáček je nástroj, který vám umožní zavést u vás doma přesný a promyšlený logistický systém jako v těch nejlepších restauracích. Vařte chytře, skladujte chytře! Ukážeme vám, jak na to!

K čemu je vakuový sáček dobrý?

Podstatou vakuového sáčku je hermeticky uzavřít jídlo před okolním světem a zabránit mu v přístupu kyslíku. Díky tomu se v potravinách nespustí určité chemické procesy, které by způsobily kažení. Při vakuovém balení odsáváme vzduch, potraviny tak zůstávají bez kyslíku a brání množení bakterií. Tuto metodu lze aplikovat na všechny druhy potravin, ať už se jedná o suroviny nebo hotová jídla. Díky procesu je zachována chuť, textura a vůně, nemění se barva jídla a nesnižuje se nutriční obsah. Potraviny neztrácejí vlhkost, zůstávají tedy čerstvé, chuť tuků se nemění, maso se nebarví, zelenina nehnědne. Díky tomu zůstávají vitamíny a minerály zachovány a surovina nebo hotové jídlo zůstává chutné.

Výhody vakuového sáčku: nejchytřejší logistika

Nejdůležitější výhodou vakuového balení je, že pomáhá s logistikou a podporuje uvědomělou kuchyni. Tento způsob využívají i nejlepší restaurace, i když samozřejmě pracují s větším množstvím. I v domácnosti můžeme výrazně zefektivnit každodenní život tím, že se vyhneme plýtvání potravinami a zpestříme jídla. Vakuově balené chlazené nebo mražené potraviny neabsorbují vůni chladničky, ucítíme pouze původní aroma. Vakuovým sáčkem prodloužíme čerstvost surovin i hotových jídel, takže cokoli lze porcovat a následně zchladit nebo zamrazit. To vše navíc zvládneme bez konzervantů.

Jak vakuový sáček používat?

Pro vakuové balení jsou k dispozici různé vakuové balicí stroje, od nejmenších kompaktních mobilních balicích strojů až po vážnější vakuové balicí stroje s komorami. Pro tyto jsou k dispozici různé typy sáčků a fóliových rolí. Důležité je vždy dbát na hygienické předpisy a vysávat podle druhu suroviny. Například některé druhy zeleniny a ovoce by měly být před vysáváním blanšírovány, aby se zachovala jejich původní textura a chuť. To je typický případ květáku nebo brokolice s vysokým obsahem vlákniny.

Během blanšírování zeleninu tepelně upravíme v horké vodě po dobu 1-3 minut, poté ji vložíme do ledové vody, abychom deaktivovali enzymy způsobující barevné změny a pachy. Poté může následovat vakuové balení. Pokud jste již na pokročilé úrovni, můžete využít i sous vide sáčky, které využijete na přípravu božských pokrmů technologií dlouhého pomalého vaření. Vakuové skladování tedy nejen zvyšuje trvanlivost, ale přispívá i k efektivnějšímu provozu domácnosti zachováním vhodné textury a chuti. Vede k menšímu plýtvání a zároveň dlouhodobě zachovává ideální texturu, nutriční obsah a chuť potravin.

Můžete také použít sous vide sáček, pokud jste již na pokročilé úrovni. V takových případech připravujete božské pokrmy technologií dlouhého pomalého vaření, se kterou vám může pomoci sáček. V tomto případě může být také konzervace, ale jde o profesionální proces vaření. 

 

Nyní, když jste objevili výhody vakuových sáčků a tajemství efektivního skladování, neváhejte tuto chytrou metodu vyzkoušet ve vlastní kuchyni! Pokud byste chtěli využívat výhod vakuového skladování, navštivte naše webové stránky, kde najdete veškeré příslušenství, které k vysávání potřebujete!


Související produkty