gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Grilovací tipy pro letní večery!

2024. 07. 25.

Grilovací tipy pro letní večery!

Přinesli jsme vám tipy na grilování, abyste ze sebe v pomalu začínající sezóně dostali maximum. Pojďme se podívat, jak marinovat a jak z masa na grilování vytěžit maximum!

Jak marinovat?

Při marinování se doporučuje použít žáruvzdorný olej, koření v něm promíchat. Maso se vyplatí marinovat den před pečením. Marinády se obvykle skládají z oleje, kyselého citronu nebo octa a koření. Úlohou kyselého citronu nebo octa je maso zjemnit. Mnoho lidí dává přednost jogurtovým marinádám místo citrusových, výhodou je, že maso nevysuší, ale přesto ho příjemně zvláční.

Kromě soli a pepře lze použít i zelené bylinky. Například řecká marináda může být vyrobena z citrusů, zejména limetkové nebo citronové šťávy, tymiánu, oregana a bobkových listů. O něco pikantnější chuť mají marinády na maso z koriandru, česneku, kmínu a limetky. Tuto lahodnou šťavnatou marinádu můžete použít i na ryby a kuře a tento recept můžete okořenit trochou chilli. 

Těžší maso, jako jsou tlustší hovězí steaky, je vhodné nejprve potřít hořčicí, koření se na ni přichytí, přičemž roli marinády přebírá i mírně kyselá dijonská hořčice, tedy trochu zapracuje vlákna. Skvěle se k němu hodí rozmarýn, česnek, citronová šťáva a nepostradatelná sůl a pepř.

Barbeque versus grilování

V české kultuře se pojmy bbq a grilování zcela prolínají. Důvodem je, že venkovní grilování nemá tak hlubokou tradici jako například v jižních státech USA, kde kultura bbq vznikla. Protože mezi těmito dvěma metodami je docela velký rozdíl. Podstatou grilování je náhlé orestování masa nebo zeleniny při vysoké teplotě. V tomto případě se na jídle vytvoří lahodná, křupavá kůrka, která zůstane uvnitř měkká. Pokud vás láká grilování a rádi byste používali opravdu profesionální kuchařské nástroje, podívejte se na naše grily.

Podstatou bbq je však pomalé pečení a uzení. V tomto případě bude maso drobivé, protože se peče dlouhé hodiny nebo dokonce dny na mírném ohni. Nástrojem pro bbq vaření není kontaktní gril, ale k tomu určené trouby jsou vhodné pro přípravu co nejměkčích a nejchutnějších pokrmů. Grilujeme většinou žebra a větší červená masa, která potřebují čas, aby změkla.

Jedním z nejdůležitějších prvků bbq je lahodná, lepkavá domácí omáčka. Obvykle používáme kečup, cukr a jablečný ocet, cukr karamelizuje, což dává pikantnějším bbq omáčkám medovou chuť.

Saláty a omáčky ve všech množstvích

Grilování a bbq nejsou jen o mase. Vyplatí se experimentovat i se zeleninou stejné velikosti a s nízkým obsahem vody, protože na talíři lze dodat božské chutě a vůně. Kromě cukety a lilku nezapomeňte na papriku a houby. Naše kráječe zeleniny mohou být skvělým pomocníkem, pokud potřebujete rovnoměrně nakrájet velké množství zeleniny, aby se dobře přepekli!

Pokud děláte salát, je dobré použít co nejvíce různých druhů zeleniny a můžete to i okořenit ovocem, protože to zelenině dodá pěkně kyselou chuť a někdy sladké ovoce povzbudí chuť salátu. K tomu doporučujeme náš kráječ na jahody a houby a také naše různé stroje na odpeckování, škrabky na ovoce a zeleninu.

Medový balzamikový ocet může být v letních vedrech jednou z nejchutnějších a nejvíce osvěžujících možností zálivky na salát. Je mírně kyselý, ale jeho sladkost zvýrazní chuť zeleniny. Chutné jsou i různé jogurtovo-zelené omáčky z koření, ale například studené tzatziki se hodí k lahodné pečínce s příchutí Řecka.

 

Doufáme, že tyto tipy přispěly k příjemným letním večerům a chutnému jídlu. Pokud máte chuť grilovat, navštivte naše stránky, kde najdete veškeré potřebné nářadí!


Související produkty