Lahodné a originální recepty na gril, které musíte vyzkoušet
2025. 05. 09.
Grilování není jen oblíbenou aktivitou letních večerů, ale může se stát i skutečným kulinářským zážitkem, pokud se odchýlíte od obvyklého párování hamburgeru a klobásy. Pokud hledáte něco speciálního, co vašim hostům zaručeně vyrazí dech, jste na správném místě! Shromáždili jsme několik zajímavých receptů na grilování, které mohou vašemu příštímu grilovacímu zážitku dodat nový rozměr.
1. Grilované ananasové kuře s medovo-chili polevou
Ingredience:
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 čerstvý ananas, nakrájený na plátky
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička chilli vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř dle chuti
Příprava: Smíchejte med, sójovou omáčku, chilli vločky a olivový olej a poté s tím potřete kuřecí prsa. Nechte marinovat alespoň 30 minut. Kuře grilujte na grilu na středním plameni 6-8 minut z každé strany. Plátky ananasu položte na gril a několik minut je karamelizujte. Podávejte společně a pro ještě šťavnatější chuť pokapejte trochou omáčky.
2. Grilované žampiony plněné uzeným sýrem
Ingredience:
- 8 velkých žampionů nebo portobello
- 150 g uzeného sýra
- 2 stroužky česneku, nasekané
- čerstvá petržel
- olivový olej
- sůl, pepř
Příprava: Opatrně odstraňte stonky hub. Smíchejte nastrouhaný uzený sýr s nasekaným česnekem a petrželkou. Naplňte kloboučky žampionů směsí, pokapejte trochou olivového oleje a poté grilujte na středním plameni 6–8 minut, dokud se sýr nerozpustí a žampiony nebudou propečené.
3. Grilovaný lilek s řeckým jogurtem
Ingredience:
- 2 velké lilky
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- čerstvá máta
- sůl, pepř
- olivový olej
Příprava: Lilky podélně nakrájejte na půlcentimetrové plátky, potřete olivovým olejem a osolte. Grilujte je z obou stran, dokud nebudou krásně zlatavé. Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, strouhaným česnekem, solí, pepřem a nasekanou mátou. Při podávání potřete pečené lilky osvěžující jogurtovou omáčkou.
4. Grilovaný ananas karamelizovaný bourbonem
Ingredience:
- 1 zralý ananas
- 100 g hnědého cukru
- 50 ml bourbonové whisky
- 50 g másla
- vanilková zmrzlina k podávání
Příprava: Ananas nakrájejte na kolečka, odstraňte střed. V malém hrnci si připravte karamelovou omáčku: rozpusťte máslo, přidejte hnědý cukr a když začne bublat, zalijte bourbonem. Plátky ananasu potřete karamelovou omáčkou a grilujte 2–3 minuty z každé strany. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou a pokapané zbývající omáčkou.
+1 Tip: Používejte hobliny z vonného dřeva!
Chcete-li svému jídlu dodat opravdu zvláštní aroma, vyplatí se vyzkoušet různé druhy vonných dřevěných hoblin (například jabloňové, třešňové nebo hickory dřevo). Po malém předem namáčení, posypané přímo na uhlíky, dodají každému grilovanému pokrmu nebeskou, lehce kouřovou chuť.
Související produkty
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká 54cm
3630 CZK(3000 CZK + DPH)
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká/vroubkovaná 72cm
6504 CZK(5375 CZK + DPH)
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká 72cm
6655 CZK(5500 CZK + DPH)
GAMMO elektrický gril s hladkou/žebrovanou deskou + statická trouba
30250 CZK(25000 CZK + DPH)