gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Pomalu vychovávejte, snadno sušte!

2018. 02. 08.

Pomalu vychovávejte, snadno sušte!

Komunita vychovávejte pomalu! „(slow parenting)“ může rodičům, kteří zápasí mezi požadavky „zrychleného světa“ na první pohled vyrazit pojistku. Dělejte svou práci dobře, mějte dostatek času na domácnost, dítě, partnera, kamarády, dál se vzdělávejte, buďte krásná, šikovná, chytrá, to říkají učitelé a psychologové, a jěšte vychovávejte pomalu!

Smyslem „slow parenting“ není kromě vyjmenovaných činností potkat dalšího frustrujícího démona. Není nutné do přeplněného systému přidávat další prvek, ale přehodnotit fungování celého systému po linii pomalosti a zjednodušení. Jak ale můžeme použít metodu pomalé výchovy např. při přípravě jídla?

„Rytmus jídla nezačíná prvním soustem, ale přípravou jídla. Pokud existuje cesta, zapojme do ní i naše děti! I ti nejmenší dokážou brambory odstranit klíčky, umýt zeleninu nebo alespoň položit vidličky k talířům. Na začátku to z naší strany vyžaduje větší úsilí, ale tím se otevírá cesta k pravidelné a účinné pomoci do budoucna. Tímto způsobem je v jídle i dětská ruka a jejich „autorská ješitnost“ ovlivní jeho stravování a celé chování.“ (Kim John Payne: Jednodušší dětství, str. 175)

 

S domácím sušením ke společným gastronomickým úspěchům

Vyzkoušeli jsme domácí sušení, které se zdálo vhodné pro seriózní společné gastronomické zážitky i s menšími dětmi. Jak cool je posypat si ranní müsli nebo jáhlovou kaši sušeným ovocem, kterých jsme se účastnili v každé jednotlivé pracovní fázi! Tvrdá práce začíná na trhu: výběr správných jablek, hrušek a švestek. Tento proces s pětiletým dítětem (hlavně týdenním a pětiletým!) je poměrně časově náročný proces, ale stojí za to!

Omývání a krájení ovoce lze provádět doma (pokud se děti již naučily bezpečně používat nůž), odstraňte jádřince a části, které se začaly kazit, a ujistěte se, že krájíte plátky stejné tloušťky. Můžeme vymyslet různá složení: místo semínek švestek můžeme dát mandle nebo vlašské ořechy.

Bez mechanizace můžeme také sušit jednoduše spoléhat se na sílu slunce, stačí nechat cca. dva slunečné týdny, uvolněme na zahradě pěkný velký plácek bez psů a koček, pak přijde sušení jablek, rajčat, švestek, hrušek a řepy. Ale co když nemáme tolik času, nemáme na zahradě místo bez psů nebo zahradu nemáme vůbec a sluníčko prostě přichází a odchází, jak se mu zachce a my stále chcete jíst domácí palačinky? K tomu byly vynalezeny sušičky!

Tentokrát jsme otestovali šestipatrovou sušičku Atacama. Zatímco jsem zasouval tácy uvnitř stroje, na koberci ležel osmiměsíční specialista a s plnými zkušenostmi zkoumal kartonovou krabici sušičky. Bedna i stroj prošly přísným testem. Pro rodinné sušení se vyplatí nakrájet o dvacet procent více surovin, než se původně plánovalo. Čerstvě nakrájené ovoce bylo zabaleno s vážnou pozorností a estetickým cítěním ze strany personálu předškolního zařízení, jablka byla umístěna na tác bez vynechání, ale švestky a hrušky musely být nahrazeny později.

Různé ovoce lze sušit současně, ale počítejte s tím, že např. švestky potřebují více času, hrušky nakrájené na tenčí plátky mají tendenci se lepit na tác atd. Nejprve se vyplatí vyzkoušet např. jablka Idared, poté přejít na pokročilou úroveň a nakonec můžete vyzkoušet jedno z nejchutnějších, rajčata!

Na sušičce můžete pracovat s několika programy, kromě sušení ovoce a zeleniny můžete sušit i maso, čerstvé těstoviny, houby! Teplota se může pohybovat mezi 30 a 68 °C a doba mezi 1 a 72 hodinami. Vyberte si program, který nejlépe vyhovuje vašemu účelu (např. BIO program pro ty, kteří mají rádi syrovou stravu, HOT pro ty, kteří jsou netrpěliví).

A na co je potřeba při sušení připravit?

1. Sušička se důkladně prohřeje a dítě chce opravdu vidět, jak se uvnitř cítí hrušky, jablka a švestky. Postavme sušičku na místo, kde se na hotové dílo můžeme dívat jen společně!

2. Během sušení se dům naplní úžasnými vůněmi, očekávejte nárůst počtu návštěvníků (příbuzní, přátelé, obchodní partneři), kteří se u nás zastaví na ochutnávku právě z důvodu kontroly kvality.

3. Jakmile vyzkoušíme domácí sušení, snadno se může vyvinout závislost a sáčkované, přeslazené a předražené sušené ovoce z obchodu už nám nepřipadá tak atraktivní.

Ale proč potřebuji vlastní sušičku? Je dost drahý a ani ho nepoužíváme denně a jen zabírá místo. I na to existuje řešení: vyplatí se sejít se s přáteli, rodinami nebo spolehlivými závislými na sušeném ovoci žijícími v našem sousedství a pořídit si i společnou sušičku ve skupinách po třech nebo čtyřech, které pak budou obcházet. Tak to máme, jen když to potřebujeme, a zaplatili jsme jen třetinu/čtvrtinu!

Vychovávejte pomalu, sdílejte svoji sušičku!


Související produkty